11 Mayıs 2015 Pazartesi

Türkçe Ders Kitaplarındaki Temalara Uygun Fotoğraf Çekme ve Düzenleme

GÖRSEL OKURYAZARLIK
      
Çağımız iletişim çağı haline gelmiştir. İnsanlar sürekli birbiriyle iletişim ve etkileşim içerisindedir. İletişim bu denli artmış ve hayatımıza nüfuz etmişken sadece kelimelerle anlaşmak çağ dışı kalmıştır. Muhakkak iletişimdeki en büyük araç kelimelerdir. İnsanlar yazarak ve konuşarak anlaşır. Fakat görsel okuryazarlık da günümüzde büyük önem kazanmıştır.

Görsel okuma kavramından ilk söz eden John Debes görsel okuryazarlığı, “insanın görerek ve diğer algılama deneyimleriyle bütünleştirerek geliştirebileceği bir grup görme yetisi“ olarak açıklamıştır. Bunun dışında birçok tanımı olmakla birlikte kısaca“ görselleri yorumlamak, anlamak ve anlatmak“ diye tanımlayabiliriz. Görsel okuryazarlık, sembollerle alfabe oluşturmaktadır.

Günümüzde sembollerle anlaşmak, onları anlayabilme kabiliyetine sahip olmak büyük önem kazanmıştır. Görsel okuryazarlık eğitime yansımıştır. Görsel okuryazarlık, kültürün ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişmiş ve gelişmiştir.

Peki, görsel okuryazarlık neden önemlidir? Bu yüzyılda birey okumaktan çok görmek istemektedir. Toplumlar görsel okuryazarlık yeteneğine sahip bireyler yetiştirmek için uğraşmaktadır. Örneğin dilini bilmediğiniz bir ülkeye gittiniz de ortak işaretler sayesinde orada hayatınızı devam ettirebilirsiniz. Yani görsel okuryazarlık gerek topluma gerekse dünyaya ayak uydurmak için önemlidir.


Fotoğraflar






























Temaya hazırlık için yukarıdaki fotolar kullanılacaktır. Fotoğrafları hazırlarken “fotoğraf düzenleyici “ adlı programı kullandım. Fotoğraflara kırpma, renk değiştirme uygulamaları yaptım. Birinci fotoğrafta sonbahar, ikinci fotoğrafta karşıtlık, üçüncü fotoğrafta eventide, dördüncü fotoğrafta geçmiş, beşinci fotoğrafta ışık efektini kullandım.



-TEMAYA HAZIRLIK-

-Aşağıda verilen görseller size neleri çağrıştırıyor? Her görselin altında verilen boşluğa çağrışımlarınızı yazınız.

-Her görseli bir kelimeyle ifade ediniz.


Çağrışımlarınız:
Kelime: 

Çağrışımlarınız:

Kelime: 

Çağrışımlarınız:
Kelime:

Çağrışımlarınız:
Kelime:

Çağrışımlarınız:
Kelime: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder